Tokio 2020 – najbardziej zielone igrzyska olimpijskie w historii

Co cztery lata oczy całego świata zwrócone są na wielkich mistrzów rywalizujących w najstarszej i najważniejszej imprezie sportowej: igrzyskach olimpijskich. W tym roku przyszła kolej na Tokio, które po raz drugi w historii przygotowuje się do organizacji igrzysk olimpijskich. Pierwszy raz miał miejsce w 1964 roku i pozwolił japońskiej stolicy stać się pierwszym azjatyckim miastem, w którym odbyła się olimpiada.
Pomimo rocznego opóźnienia spowodowanego pandemią, wszystko jest już gotowe: znicz olimpijski jest w drodze, a sportowcy kończą przygotowania do wielkiego wydarzenia, które będzie trwało od 23 lipca do 8 sierpnia 2021 roku.
Olimpiada Zrównoważonego Rozwoju
Tokio pragnie kontynuować politykę zrównoważonego rozwoju stosowaną przez Brazylię i Wielką Brytanię w poprzednich edycjach igrzysk olimpijskich. Kraj Kwitnącej Wiśni postawił sobie za cel zorganizować najbardziej zielone i ekologiczne wydarzenie w historii igrzysk olimpijskich. Jednym z celów wyznaczonych przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski jest uczynienie Igrzysk Olimpijskich w Tokio międzynarodowym standardem organizacji olimpiady. Główne założenia to maksymalny obieg zasobów i minimalizacja wytwarzania odpadów. Przyjrzyjmy się niektórym z głównych inicjatyw MKOl, które podejmuje, aby osiągnąć ten ambitny cel.
Znicz olimpijski
Jednym z głównych elementów imprezy jest znicz olimpijski, który co cztery lata inauguruje nową edycję igrzysk. Bieg ze zniczem wystartuje 25 marca z kompleksu sportowego J-Village w Fukushimie, będzie prowadzony przez 10 000 biegaczy i przejdzie przez wszystkie 47 prefektur, aż dotrze na Stadion Narodowy w Tokio na uroczyste otwarcie 23 lipca. Pochodnia została wyprodukowana z aluminium odzyskanego z budynków tymczasowych, zbudowanych po trzęsieniu ziemi 11 marca 2011 r., które zdewastowało znaczny obszar Japonii.
Medale
Medale dla zwycięzców różnych dyscyplin sportowych na olimpiadzie w Tokio są wyprodukowane z materiałów z recyklingu. W kwietniu 2017 r. uruchomiono ogólnokrajowy projekt “Tokyo 2020 Medal Project” w celu zbierania starych urządzeń elektronicznych, takich jak smartfony i laptopy, do recyklingu i produkcji wszystkich medali olimpijskich i paraolimpijskich. Projekt, który trwał do 31 marca 2019 r., umożliwił zebranie metali potrzebnych do wyprodukowania wszystkich medali na Tokio 2020.
Wioska olimpijska
Wioska olimpijska w Tokio również opiera się na koncepcji zrównoważonego rozwoju. Konstrukcja została zbudowana przy użyciu drewna pochodzącego ze zrównoważonych źródeł. Po zakończeniu wydarzenia materiały zostaną zwrócone darczyńcom i będą mogły być ponownie wykorzystane do budowy nowych projektów i pomników, które pomogą upamiętnić Igrzyska Olimpijskie.
Łożka
Tokio zdecydowało się na wprowadzenie „zielonych” rozwiązań także w pokojach sportowców. Pokoje, w których będą spać wielcy mistrzowie sportu, są wyposażone w łóżka wykonane z bardzo wytrzymałego i całkowicie nadającego się do recyklingu typu kartonu. Łóżka te mogą wytrzymać do 200 kilogramów i, jak mówi dyrektor generalny wioski olimpijskiej Takashi Kitajima, są nawet mocniejsze niż łóżka drewniane. Na zakończenie wydarzenia ramy zostaną poddane recyklingowi do produkcji wyrobów papierowych, a materace wykonane z materiałów polietylenowych zostaną przekształcone w wyroby z tworzyw sztucznych.
Podium
Również podium, na którym staną zwycięzcy, wykonano z materiałów z odzysku. Po raz pierwszy w historii Igrzysk podium wytworzono z plastikowych odpadów przekazanych przez Japończyków oraz zebranych z oceanów. Rozpoczęty w czerwcu 2019 r. projekt “Zwycięskie podium z recyklingu” zmobilizował obywateli z całej Japonii i doprowadził do zebrania 24,5 ton plastiku. Jest to wspólna inicjatywa Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego z firmą Procter&Gamble, która pod koniec igrzysk zapewni drugie życie podium, wykorzystując je do tworzenia nowych produktów.
Kostiumy
Kolejny punkt programu to stroje, które uczestnicy będą nosić podczas ceremonii wręczenia nagród, ceremonii otwarcia i zamknięcia. Według MKOl kostiumy zostały zaprojektowane zgodnie z zasadami przewodnimi Tokio 2020 „Zrównoważony rozwój i różnorodność”: do tworzenia strojów użyto ekologicznych materiałów, których produkcja ma znikomy wpływ na środowisko. Także buty, które sportowcy będą nosić podczas zawodów, zostały zaprojektowane tak, by przy ich produkcji były spełnione restrykcyjne wymogi dotyczące minimalizacji emisji dwutlenku węgla.
Transport
Tokio poważnie traktuje kwestię zrównoważonego rozwoju. Przejazdy między ważnymi punktami wydarzenia będą odbywać się przy użyciu pojazdów elektrycznych, aby zminimalizować wpływ na środowisko. Dodatkowo cała energia elektryczna wykorzystywana w obiektach oraz w wioskach goszczących sportowców będzie generowana ze źródeł odnawialnych.

Technogym Village: wellness połączone ze zrównoważonym rozwojem

W dzisiejszym świecie zrównoważony rozwój środowiska to główny cel i podstawa działań wielu firm i organizacji. Jak pokazują również inicjatywy realizowane przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski, zrównoważony rozwój jest istotny także w sektorze sportu i fitnessu.
Firma Technogym pragnie dbać o przyszłość naszej planety i uważa zrównoważony rozwój za jedną z kluczowych wartości leżących u podstaw swojej działalności.
Filozofią firmy jest koncepcja Wellness, stylu życia, który ma na celu poprawę jakości życia ludzi poprzez regularną aktywność fizyczną, prawidłowe odżywianie i pozytywne nastawienie psychiczne.

W Technogym promocja dobrego samopoczucia i zdrowia zawsze idzie w parze ideą zrównoważonego rozwoju środowiska. Te dwie koncepcje są nierozłączne i są wdrażane w działaniach firmy i miejscu pracy. Potwierdzeniem tego podejścia jest Technogym Village, siedziba firmy i pierwszy na świecie kampus wellness.

Otwarty w 2012 roku i opracowany przez Nerio i Pierluigiego Alessandri, założycieli Technogym, we współpracy z architektem Antonio Citterio, kampus Technogym Village jest zarówno centrum kulturalnym, laboratorium innowacji, jak i centrum produkcyjnym, w którym pracownicy, klienci, dostawcy i goście z na całym świecie mogą przeżyć wyjątkowe doświadczenia Wellness.
Wszystko oparte zostało na idei zrównoważonego rozwoju ekologicznego: Technogym Village został zaprojektowany tak, aby dzięki przemyślanym wyborom zmniejszyć ilość odpadów i ponownie wykorzystać materiałów.

Technogym Village posiada konstrukcję z drewna i szkła, stworzoną zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju. Doskonała izolacja termiczna zapewnia chłodne miejsca pracy latem i ciepłe zimą, przy jednoczesnym zminimalizowaniu zużycia ciepła dzięki naturalnemu mechanizmowi wymiany ciepła. Budynek został ustawiony tak, aby zapewnić jak największy dostęp światła słonecznego przez cały dzień, co zapewnia wysoką jakość oświetlenia.
Zrównoważony rozwój jest kluczową wartością dla kultury korporacyjnej Technogym, rozprzestrzenia się również na co dzień w pracy poprzez szereg prostych działań, takich jak selektywna zbiórka odpadów wewnątrz zakładu przemysłowego i biur, a także eliminacja plastiku.
Małe działania mają ogromną siłę: każdy z nas może rozpocząć proces globalnych zmian.